Płyn tonizujący lipowy

by in PRZEPISY, Toniki 1 marca 2020

Toniki w przeciwieństwie do płynów micelarnych i innych mleczek do demakijażu- tonizują skórę, czyli przywracają jej naturalny odczyn skóry. Jest to bardzo ważne w naszej codziennej pielęgnacji, gdyż dzięki wcześniejszej tonizacji skóry, lepiej wchłaniają się kremy, olejki oraz sera, które nakładamy na twarz.

Głównym składnikiem toników jest woda wzbogacona o dodatki, takie jak: ekstrakty z ziół, kwiatów, witaminy, olejki eteryczne, a także substancje chemiczne, takie jak: barwniki, czy konserwanty. W drogeriach możemy znaleźć wiele toników do twarzy i oczu, które w zależności od składu wykazują właściwości: ściągające, oczyszczające, czy nawilżające.

Toniki mają za zadanie przede wszystkim przywrócić skórze odpowiednie pH. Naturalny odczyn naszej cery waha się pomiędzy 4,5, a 6 (odczyn kwaśny). Jest to idealny przedział pH dla naszej skóry, w którym cera tworzy barierę ochronną dla rozwoju mikroorganizmów żywych.

Płyny tonizujące najlepiej stosować rano i wieczorem, gdyż oprócz wyżej wymienionych właściwości toniki wykazują także działanie oczyszczające i odświeżające.

Z racji tego, że mój tonik DIY melisa/opuncja figowa jest już na wykończeniu postanowiłam przygotować nowy tonik lipowy wzbogacony o kwas mlekowy i sorbitol.

Głównym składnikiem płynu tonizującego jest hydrolat z kwiatów lipy– należący do jednych z najbardziej uniwersalnych hydrolatów, gdyż jest przeznaczony do każdego typu cery. Posiada właściwości oczyszczające, zmiękczające i nawilżające. Tonizuje skórę, przywracając jej naturalne pH. Łagodzi podrażnienia oraz świetnie działa na przesuszoną skórę.

Sorbitol znany również jako D-sorbitol, D-glucitol, sorbol i sorbit jest substancją powszechnie stosowaną w kosmetyce i pełniącą funkcję humektanta (substancji o działaniu nawilżającym). Jest bezbarwną, bezwonną cieczą o gęstej konsystencji (przypominającej glicerynę). Ciekawostką jest, że po raz pierwszy odkryto ten związek w dojrzałych owocach jarzębiny. Sorbitol występuje naturalnie w niektórych owocach (jabłkach, gruszkach, śliwkach), głogu, a także wodorostach. Otrzymywany jest syntetycznie poprzez redukcję glukozy. W domowych tonikach zawartość sorbitolu nie powinna przekraczać 5 %.

 

Właściwości sorbitolu :

  • zapobiega utracie wilgoci,
  • stabilizuje żele i zapewnia klarowność domowych receptur,
  • zmiękcza i wygładza skórę,
  • zwiększa działanie nawilżające kosmetyków,
  • reguluje pracę gruczołów łojowych,
  • działa przeciwbakteryjnie (wspomaga konserwowanie kosmetyku).

fot. hydrolat lipowy/sorbitol/kwas mlekowy

Kwas mlekowy ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Należy do grupy hydroksykwasów (AHA), substancji złuszczających skórę, regulujących odnowę naskórka oraz zwiększających działanie innych kosmetyków. Kwas mlekowy powstaje w wyniku fermentacji cukrów i bakterii mlekowych. Występuje naturalnie w przetworach mlecznych: kwaśnym mleku, maślance, jogurtach, a także w kiszonych warzywach i owocach. Kwas mlekowy jest rozpuszczalny w wodzie, nie rozpuszcza się w tłuszczach. Jest jednym z głównych składników NMF (naturalnego czynnika nawilżającego w skórze i włosach). W domowych kosmetykach maksymalne stężenie kwasu mlekowego nie powinna przekraczać 30 %.

Właściwości kwasu mlekowego:

  • działa oczyszczająco,
  • delikatnie złuszcza martwy naskórek,
  • hamuje namnażanie bakterii,
  • nawilża i uelastycznia skórę
  • poprawia koloryt cery i strukturę kolagenu.

 

Płyn tonizujący lipowy

Składniki na buteleczkę o poj. 50 ml:

  • 22,5 g wody destylowanej,
  • 25 g hydrolatu lipowego ekologicznego (z konserwantem),
  • 1,5 g sorbitolu,
  • 0,1 g kwasu mlekowego 80%,
  • 0,9 g eco konserwantu.

fot. tonik lipowy

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności odważamy wodę destylowaną oraz hydrolat lipowy do zlewki, następnie dodajemy: sorbitol, kwas mlekowy, a na końcu ekologiczny środek konserwujący.

Przelewamy tonik do buteleczki o poj. 50 ml z ciemnego szkła z atomizerem. Naklejamy etykietę oraz zapisujemy datę ważności. Gotowe 🙂

Tonik najlepiej przechowywać w lodówce, z użyciem naturalnego konserwantu możemy przechowywać go również w temperaturze pokojowej.

Termin przydatności to miesiąc.

Hydrolat lipowy kupiłam na stronie zróbswójkosmetyk.pl, zaś sorbitol i kwas mlekowy 80% na stronie ecospa.pl.

 

Ola

Źródła: www.ecospa.pl, www.naturalne-piekno.pl

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *