Lekki krem do twarzy z zieloną herbatą i witaminą E

by in Kremy, PRZEPISY 28 marca 2020

W obecnych czasach coraz więcej osób przywiązuje wagę do naturalnej pielęgnacji, opartej na sprawdzonych surowcach kosmetycznych. Przygotowanie własnego kremu pozwala na dobraniu składu indywidualnie do potrzeb naszej cery, ponadto sprawia ogromną frajdę i satysfakcję, gdyż wykonany kosmetyk jest w 100 % nasz.

Podstawą przygotowania każdego kremu jest zachowanie odpowiednich proporcji składników – fazy olejowej i fazy wodnej, a także precyzyjne odważenie wszystkich surowców. Istotnym elementem jest również stosowanie emulgatorów- substancji dzięki którym obie fazy mogę się połączyć, tworząc emulsję. W przypadku mojego kremu emulgatorem jest: Olivem 1000.

Należy również pamiętać o utrzymywaniu zalecanej temperatury łaźni wodnej – ok. 75 stopni Celsjusza w obu zlewkach oraz równomiernym i delikatnym mieszaniu kremu.

Każdy krem należy ‘zakonserwować’, czyli dodać substancję, dzięki której nasz kosmetyk będzie miał dłuższy termin ważności i zabezpieczy go przed przedostaniem się mikroorganizmów.

Stosuję naturalny konserwant ekologiczny w płynie firmy Naturalne Piękno oraz zamiennie konserwant ekologiczny w proszku, który zakupiłam w sklepie internetowym: e-naturalne, oba te konserwanty sprawdzają się cudownie. Dodatek witamin oraz olejków eterycznych również może przedłużyć trwałość naszego kremu. Związki te zaliczamy do naturalnych konserwantów, gdyż działają antyseptycznie, a dodatkowo nadają naszej recepturze przyjemny zapach.

Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepis na krem do twarzy z ekstraktem z zielonej herbaty i witaminą E.

Składniki na słoiczek o poj. 50 ml.:

Faza olejowa:

  • 3g Olivem 1000,
  • 6 g oleju makadamia,
  • 3 g oleju ze słodkich migdałów,
  • 1,5 g masła shea,

Faza wodna:

  • 12 g wody destylowanej,
  • 12 g hydrolatu lipowego,
  • 1,5 g gliceryny,
  • 1 g sorbitolu,

Dodatki:

  • 0,5 g witaminy E,
  • 1 g ekstraktu z zielonej herbaty,
  • 0,5 g Eco konserwantu ekologicznego

 Przydatny sprzęt laboratoryjny:

  •  waga elektroniczna 200g dokładność 0,01g,
  •  bagietka,
  •  termometr bagietkowy lub elektroniczny z sondą,
  •  łyżka miarowa poj. 0,1 ml / 2,5 ml,
  •  zlewka 100 ml,
  •  zlewka 50 ml.

fot. składniki kremu

Sposób przygotowania:

W pierwszym etapie odważamy składniki fazy olejowej i fazy wodnej w dwóch osobnych zlewkach. Po precyzyjnym odważeniu umieszczamy je w łaźni wodnej (naczynie z gorącą wodą wyłożone ręcznikami papierowymi).

Mieszamy składniki obu faz za pomocą bagietki i sprawdzamy temperatury cieczy w obu zlewkach – zalecana temperatura to 75 stopni Celsjusza. Po uzyskaniu odpowiedniej temperatury, przelewamy fazę olejową do fazy wodnej i delikatnie mieszamy emulsję.

fot. faza olejowa i faza wodna

Wyciągamy zlewkę i umieszczamy ją w misce z zimną wodą lub lodówce, tak by krem ochłodził się i zgęstniał.

W końcowym etapie dodajemy: witaminy i olejki eteryczne, a także naturalny konserwant ekologiczny, dzięki którym nasz krem będzie miał dłuższy termin ważności i zabezpieczy to sprzed przedostaniem mikroorganizmów.

Krem umieszczamy w szklanym lub plastikowym słoiczku, zapisując termin jego przygotowania.

Krem najlepiej przechowywać w lodówce. Termin przydatności to 3 miesiące (termin ten jest orientacyjny, każdy przygotowany samodzielnie kosmetyk należy obserwować, w jaki sposób zachowuje się w danych warunkach. Jeżeli jednak będziemy go przechowywać w chłodnym, nienasłonecznionym miejscu oraz szczelnie zakręcać słoiczek- powinien zachować trwałość nawet do pół roku).

  • Krem ma lekką, jedwabistą konsystencję. Bardzo dobrze i szybko się wchłania. Silnie nawilża, uelastycznia, a także odżywia skórę ze względu na obecność olejów bogatych w kwasy tłuszczowe.
  • Krem przeznaczony jest do cery mieszanej, wrażliwej, a nawet do cery ze skłonnością do przetłuszczania. Ze względu na lekką formułę kremu- nie zapycha i nie pozostawia tłustego filmu. Można go spokojnie stosować nawet jako bazę pod podkład.
  • Ma bardzo delikatny i przyjemny zapach hydrolatu lipowego oraz ekstraktu z zielonej herbaty 😊

Kilka słów na temat składników :

  • olivem 1000: jak i wosk pszczeli stosuje w kosmetykach domowych jako emulgatory. Są to substancje umożliwiające połączenie fazy olejowej i wodnej, tworząc emulsje.
  • olej makadamia: bogaty jest w witaminy A i E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Dogłębnie odżywia skórę.
  • olej ze słodkich migdałów: ceniony jest głównie dzięki swoim właściwościom regenerującym. Łatwo się wchłania i idealnie sprawdza się do cery suchej i podrażnionej. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, a także szereg witamin, w tym: A, D i E, dzięki czemu poprawia elastyczność skóry i wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe.
  • hydrolat lipowy: przeznaczony jest do każdego typu cery. Posiada właściwości oczyszczające, zmiękczające i nawilżające. Tonizuje skórę, przywraca jej naturalne pH, a także łagodzi podrażnienia.
  • sorbitol: jest substancją stosowaną w kosmetyce i pełniącą funkcję humektanta ( substancji o działaniu nawilżającym). Po raz pierwszy odkryto go w dojrzałych owocach jarzębiny.  Sorbitol występuje w owocach, głogu, a także wodorostach. W domowych kosmetykach zawartość sorbitolu nie powinna przekraczać 5%.

Właściwości:

  • zapobiega utracie wilgoci,
  • stabilizuje żele i zapewnia klarowność domowych receptur,
  • zmiękcza i wygładza skórę,
  • zwiększa działanie nawilżające kosmetyków,
  • reguluje pracę gruczołów łojowych,
  • działa przeciwbakteryjnie ( wspomaga konserwowanie kosmetyku),
  • o właściwościach gliceryny chyba nie muszę się rozpisywać, ponieważ znajduje się w większości kosmetykach naturalnych. Wykazuje charakter higroskopiiny i hydrofilowy dzięki czemu dogłębnie nawilża skórę.
  • masło shea jest idealne zarówno do ciała jak i włosów ze względu na bogactwo witamin A i E odżywia i regeneruje oraz opóźnia procesy starzenia skóry.

fot. ekologiczny środek konserwujący, witamina E, ekstrakt z zielonej herbaty

  • ekstrakt z zielonej herbaty: niweluje wolne rodniki, nawilża oraz pozytywnie wpływa na pracę gruczołów łojowych, reguluje procesy starzenia.
  • witamina E: nazywana witaminą młodości, wykazuje przede wszystkim właściwości przeciwutleniające i przeciwstarzeniowe. Odżywia i regeneruje skórę, a także chroni ją przed działaniem promieniowania UV.
  • ekologiczny środek konserwujący: ma za zadanie przedłużyć trwałość kosmetyku i zabezpieczyć go przed przedostaniem się bakterii i grzybów.

 

Ola 🙂

2 Comments
  1. super, a am pytanie czy zamiast ekstraktu z zielonej herbaty można użyc naparu z liści? i czy zamiast olivemu wosku pszczelego?
    Będę robic pierwszy raz i jeszcze chciałam zaptac czy ilość olejów płynnych podana w gramach równa się mililitrom?

    • Dziękuję 🙂 tak, możesz użyć naparu z liści, jednak przed dodaniem trzeba go przecedzić i ochłodzić. Wosk pszczeli jest świetnym emulgatorem, chociaż ja osobiście dodaje Olivem 1000 do kremów, a woski (pszczeli, migdałowy) do maści. Niestety g nie sa równe mililitrom, żeby przeliczyć masę na objętość trzeba znać gęstości poszczególnych składników. Najlepiej zakupić taką elektroniczną wagę z dokładnością 0,01g/200g, można ją zakupić allegro. Kosztuje ok. 15 zł.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *