Tonik z alantoiną i ekstraktem z kwiatów czarnego bzu do cery wrażliwej

by Avatar in PRZEPISY, Toniki 17 stycznia 2021

Toniki w przeciwieństwie do płynów micelarnych i innych mleczek do demakijażu- tonizują skórę, czyli przywracają jej naturalny odczyn skóry. Jest to bardzo ważne w naszej codziennej pielęgnacji, gdyż dzięki wcześniejszej tonizacji skóry, lepiej wchłaniają się kremy, olejki oraz sera, które nakładamy na twarz.

Głównym składnikiem toników jest woda wzbogacona o dodatki, takie jak: ekstrakty z ziół, kwiatów, witaminy, olejki eteryczne, a także substancje chemiczne, takie jak: barwniki, czy konserwanty. W drogeriach możemy znaleźć wiele toników do twarzy i oczu, które w zależności od składu wykazują właściwości: ściągające, oczyszczające, czy nawilżające.

Toniki mają za zadanie przede wszystkim przywrócić skórze odpowiednie pH. Naturalny odczyn naszej cery waha się pomiędzy 4,5, a 6 (odczyn kwaśny). Jest to idealny przedział pH dla naszej skóry, w którym cera tworzy barierę ochronną dla rozwoju mikroorganizmów żywych. Płyny tonizujące najlepiej stosować rano i wieczorem, gdyż oprócz wyżej wymienionych właściwości toniki wykazują także działanie oczyszczające i odświeżające.

Należę do osób, które mają cerę mieszaną ze skłonnością do przesuszania, w związku z tym część twarzy (strefa T) muszę pielęgnować jak cerę tłustą, a pozostałą jak cerę suchą, stąd tez różnorodność składników, które stosuje.

Dziś chciałabym przedstawić Wam tonik do twarzy z alantoiną i ekstraktem z kwiatów czarnego bzu, który sprawdzi się idealnie do cery wrażliwej, a także naczynkowej.

Składniki na 50 ml kosmetyku:

  • 21 g hydrolatu z pąków białej herbaty,
  • 20 g wody destylowanej,
  • 2,5 g gliceryny roślinnej,
  • 1,5 g sorbitolu,
  • 1 g polysorbate 20,
  • 1 g d-pantenolu,
  • 1,5 g ekstraktu z kwiatu czarnego bzu,
  • 0,7 g alantoiny,
  • 0,1 g kwasu mlekowego 80%,
  • 0,5 g konserwantu.

fot. alantoina

Sposób przygotowania

1) Przygotowujemy stanowisko pracy z zachowaniem podstawowych zasad higieny.

2) Do naczynia lub zlewki o poj. 250 ml wlewamy wodę, dodajemy alantoinę, a następnie podgrzewamy całość do rozpuszczenia proszku.

3) Dodajemy pozostałe starannie odmierzone składniki.

4) Całość dokładnie mieszamy bagietką. Przelewamy tonik za pomocą lejka do szklanej buteleczki z ciemnego szkła z atomizerem.

Tonik jest gotowy do użycia. Możemy go przechowywać w temperaturze pokojowe do 25 st. Celsjusza.

Termin ważności po dodaniu konserwantu – 6 miesięcy

fot. ekstrakt z kwiatów czarnego bzu

fot. czarny bez

fot. gotowy tonik

Tonik jest przeznaczony szczególnie dla osób z cerą wrażliwą, naczynkową, a także skłonną do podrażnień. Sprawdzi się również w pielęgnacji cery dojrzałej. Bardzo dobrze stymuluje produkcję kwasu hialuronowego oraz zwiększa nawilżenie i regenerację skóry. Zwiększa elastyczność kruchych naczyń włosowatych.

Tonik z ekstraktem z czarnego bzu oczyszcza i chroni skórę, pozwalając utrzymać jej świeżość przez cały dzień. Drogocenny ekstrakt z czarnego bzu (Sambucus Nigra) to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, wykazujący działanie łagodzące, przeciwzapalne, a także oczyszczające, sciągające i antybakteryjne. Kwiaty bzu czarnego są bogatym źródłem takich substancji jak: glikozyd sambunigryny, benzaldehyd, kwas cyjanowodorowy, rutynę, olejki eteryczne, kwasy organiczne – askorbinowy i kofeinowy, jabłkowy, walerianowy, chlorowodorowy, garbniki i witaminę E.

Gliceryna roślinna swoje właściwości zawdzięcza bardzo małej cząsteczce, przez co ma zdolność wnikania w najgłębsze warstwy skóry – dzięki temu utrzymuje jej właściwe nawilżenie zarówno na powierzchni jak i w warstwie rogowej.

Alantoina jest pochodną mocznika, łagodzi podrażnienia oraz przyspiesza proces gojenia uszkodzonego naskórka. Jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju preparatów myjących, a także toników i kremów, ponieważ wpływa na wygładzenie naskórka, uelastycznia go i nawilża.

D-Pantenol to inaczej prowitamina B5, która po wniknięciu w skore przekształca się w witaminę B5. Jest niezbędnym składnikiem do prawidłowego funkcjonowania naszej skóry, a jej niedobór objawia się nadmiernym łuszczeniem naskórka, rogowaceniem i depigmentacją. Wnika bardzo głęboko w skórę, poprawia jej nawilżenie, ujędrnia i uelastycznia. Łagodzi wszelkie podrażnienia i stany zapalne a także przyspiesza regeneracje naskórka oraz gojenie ran

Polysorbate 20 to nietoksyczny, nowoczesny emulgator otrzymywany z oleju kokosowego. Stosowany jest do emulgowania i utrwalania emulsji O/W. Nie podrażnia i jest najłagodniejszy ze wszystkich polysorbate. Idealny do tworzenia „mgieł w sprayu”, kremów, balsamów i toników.

Sorbitol znany również jako D-sorbitol, D-glucitol, sorbol i sorbit jest substancją powszechnie stosowaną w kosmetyce i pełniącą funkcję humektanta (substancji o działaniu nawilżającym). Jest bezbarwną, bezwonną cieczą o gęstej konsystencji (przypominającej glicerynę). Ciekawostką jest, że po raz pierwszy odkryto ten związek w dojrzałych owocach jarzębiny. Sorbitol występuje naturalnie w niektórych owocach (jabłkach, gruszkach, śliwkach), głogu, a także wodorostach. Otrzymywany jest syntetycznie poprzez redukcję glukozy. W domowych tonikach zawartość sorbitolu nie powinna przekraczać 5 %.

Właściwości sorbitolu :

  • zapobiega utracie wilgoci,
  • stabilizuje żele i zapewnia klarowność domowych receptur,
  • zmiękcza i wygładza skórę,
  • zwiększa działanie nawilżające kosmetyków,
  • reguluje pracę gruczołów łojowych,
  • działa przeciwbakteryjnie (wspomaga konserwowanie kosmetyku).

Kwas mlekowy ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Należy do grupy hydroksykwasów (AHA), substancji złuszczających skórę, regulujących odnowę naskórka oraz zwiększających działanie innych kosmetyków. Kwas mlekowy powstaje w wyniku fermentacji cukrów i bakterii mlekowych. Występuje naturalnie w przetworach mlecznych: kwaśnym mleku, maślance, jogurtach, a także w kiszonych warzywach i owocach. Kwas mlekowy jest rozpuszczalny w wodzie, nie rozpuszcza się w tłuszczach. Jest jednym z głównych składników NMF (naturalnego czynnika nawilżającego w skórze i włosach). W domowych kosmetykach maksymalne stężenie kwasu mlekowego nie powinna przekraczać 30 %.

Właściwości kwasu mlekowego:

  • działa oczyszczająco,
  • delikatnie złuszcza martwy naskórek,
  • hamuje namnażanie bakterii,
  • nawilża i uelastycznia skórę
  • poprawia koloryt cery i strukturę kolagenu.

Ola

Źródła: www. e-naturalne.pl

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *