Jesień w kolorze czerwonym – domowe przepisy na kosmetyki z jarzębiny
Jarząb pospolity (Sorbus aucuparia) znany przede wszystkim jako jarzębina czerwona, to roślina, którą większość z nas kojarzy z jesiennymi krajobrazami. Jej intensywnie czerwone owoce zdobią parki i ogrody, przyciągają ptaki i symbolizują koniec lata. Jarzębina to jednak nie tylko dekoracja – od wieków była wykorzystywana w medycynie naturalnej i domowej pielęgnacji skóry. Dziś, w czasach powrotu do natury, znów zyskuje popularność jako źródło cennych składników dla zdrowia i urody. Z poniższego artykułu dowiesz się więcej na temat właściwości i zastosowania jarzębiny, a także poznasz 2 domowe przepisy na kosmetyki DIY. Zapraszam!
W dawnych wierzeniach jarzębina była symbolem pomyślności. Wieszano jej gałązki nad drzwiami i oknami, aby chroniła dom przed złymi mocami. Jej owoce są przysmakiem dla jemiołuszek, kosów czy kwiczołów, które roznoszą nasiona i pomagają w rozsiewaniu drzewa. Jarząb pospolity świetnie radzi sobie w surowych warunkach, rośnie nawet w górach i na nieurodzajnych glebach. To właśnie z owoców jarzębiny po raz pierwszy wyizolowano sorbitol, dziś popularny słodzik. Czerwone owoce zawdzięczają kolor antocyjanom, które mają właściwości przeciwutleniające i wspierają odporność. To tylko nieliczne z zalet jarzębiny!
Owoce jarzębiny kryją w sobie bogactwo witamin i minerałów, m.in.:
- witaminę C – wspiera odporność, działa antyoksydacyjnie,
-
witaminę K – odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi, wzmacnia kości i naczynia krwionośne,
-
witaminy z grupy B – wspierają metabolizm i układ nerwowy,
-
karotenoidy – nadają skórze zdrowy koloryt i chronią przed starzeniem,
-
flawonoidy i kwasy organiczne – działają przeciwzapalnie i oczyszczająco,
-
pektyny i garbniki – regulują trawienie,
- sorbitol – odpowiada za działanie nawilżające jarzebiny,
-
sole mineralne – m.in. potas, wapń, magnez, żelazo.
Dzięki takiemu składowi jarzębina:
- wzmacnia odporność organizmu,
-
wspiera pracę układu krążenia i obniża cholesterol,
-
łagodzi problemy trawienne,
-
działa moczopędnie i oczyszczająco,
-
wzmacnia kości i naczynia krwionośne (dzięki witaminie K),
-
chroni przed wolnymi rodnikami i procesami starzenia.
W tradycyjnej medycynie ludowej jarzębinę stosowano przy problemach z wątrobą, biegunkach, hemoroidach czy w okresach osłabienia organizmu.
Ważne: świeże, nieprzemrożone owoce zawierają parasorbinę – związek mogący podrażniać żołądek. Po przemrożeniu (na drzewie lub w zamrażarce) albo obróbce cieplnej stają się bezpieczne do spożycia.
W naturalnej pielęgnacji jarzębina zajmuje szczególne miejsce dzięki dużej zawartości antyoksydantów i witamin. Wyciągi z jej owoców:
- działają przeciwstarzeniowo i wygładzająco, chroniąc skórę przed wolnymi rodnikami,
- działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie, sprawdzając się tym samym dobrze w pielęgnacji cery tłustej, mieszanej, trądzikowej,
-
delikatnie rozjaśniają przebarwienia i poprawiają koloryt cery,
-
wzmacniają naczynia krwionośne – to zasługa witaminy K, dzięki której jarzębina polecana jest szczególnie osobom z cerą naczynkową i skłonną do „pajączków”,
-
nawilżają i odświeżają skórę, nadając jej zdrowy blask.
Z jarzębiny można przygotować toniki, maseczki, płukanki do włosów czy kremy. Co istotne – wiele z tych kosmetyków da się zrobić samodzielnie w domu.
Składniki toniku
- 1 czubata łyżka świeżych owoców jarzębiny,
-
1 szklanka wody,
-
1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie – dla wzmocnienia działania rozjaśniającego. Ja do swojego toniku nie dodawałam soku z cytryny, ponieważ moja skóra nienajlepiej reaguje na ten cytrus, ale jeżeli Wasza tak, to polecam).
Sposób przygotowania:
-
Owoce płuczemy i delikatnie rozgniatamy.
-
Do garnka wlewamy szklankę wody i gotujemy ją na średnim ogniu.
- Dodajemy łyżkę owoców jarzębiny i gotujemy przez 5 min.
- Po tym czasie odstawiamy garnek, aż do ostudzenia.
-
Odcedzamy 2 lub 3-krotnie przez lejek z gazą, aby uzyskać klarowny płyn.
- Przelewamy tonik do buteleczki.
-
Przechowujemy w lodówce maksymalnie do 7 dni.



Tonik stosujemy rano i wieczorem do przemywania twarzy wacikiem lub w formie mgiełki. Tonik odświeża, zwęża pory, działa rozjaśniająco i nadaje skórze promienny wygląd. Uwielbiam przemywać nim skórę pod oczami. Po regularnym stosowaniu widać efekt rozjaśnienia.
Składniki:
- 2 łyżki rozgniecionych owoców jarzębiny,
-
1 łyżka naturalnego jogurtu,
-
1 łyżeczka miodu,
Sposób przygotowania:
-
Owoce opłukujemy wodą i rozgniatamy w moździerzu na gładką pulpę.
-
Dodajemy jogurt naturalny i miód płynny.
-
Mieszamy i nakładamy równomiernie na oczyszczoną twarz, omijając okolice oczu i ust.
-
Pozostawiamy na 15 minut.
-
Zmywamy letnią wodą i nakładamy ulubione serum lub/i krem do twarzy.


Regularne stosowanie maseczki rozjaśnia przebarwienia i poprawia jędrność cery.
Jarzębina czerwona to roślina o niezwykłym potencjale zdrowotnym i kosmetycznym. Bogata w witaminy C, K, karotenoidy i flawonoidy wspiera odporność, chroni serce, wzmacnia kości i naczynia krwionośne, a także opóźnia procesy starzenia. W pielęgnacji skóry działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, wygładzająco, nawilżająco (ze względu na zawartość sorbitolu), wzmacnia naczynia krwionośne i delikatnie rozjaśnia skórę. Sprawdzi się zarówno przy cerze tłustej, mieszanej, jak i naczynkowej.
Dzięki prostym przepisom na tonik i maseczkę każdy może wykorzystać moc jarzębiny w swojej domowej pielęgnacji. Warto spojrzeć na te niepozorne czerwone owoce nie tylko jak na jesienną ozdobę, ale również jak na naturalny składnik w codziennej pielęgnacji.
A wy znaliście owoce jarzębiny od tej strony? 🙂 Po więcej inspiracji zapraszam na mój Instagram i Tiktok.
Trzymajcie się!
Ola