Herbata Matcha- japoński eliksir młodości
Japońska herbata Matcha znana jest ze swojego intensywnego smaku, zapachu oraz jasnozielonego zabarwienia. Matcha w dosłownym tłumaczeniu jest „herbatą w proszku” i w takiej formie jest spożywana. Zdaniem naukowców napój ten należy do jednych z najzdrowszych na świecie- a to wszystko za sprawą dużej zawartości antyoksydantów.
Historia herbaty Matcha
Herbata Matcha dotarła do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, którzy już w IX wieku używali jej, by móc się odprężyć i wspomóc medytację. W krajach wschodu herbata jest nieodłącznym elementem ceremonii herbacianej o nazwie Chanoyu. Rytuał parzenia herbaty Matcha od zawsze był okazją do spotkań elity i służył wymianom poglądów wśród intelektualistów.
Matcha produkowana jest z zielonych liści krzewów Tencha, które co najmniej 2-3 tygodnie przed zbiorami są osłaniane przed słońcem bambusowymi matami, przez co ich wzrost jest spowolniony. Liście nabierają wówczas bladego odcienia zieleni i zwiększają zawartość chloforilu, dzięki któremu herbata jest bardziej aromatyczna. Starannie zebrane liście są suszone, a następnie ścierane na delikatny pył w kamiennych młynach.
Matcha posiada niezwykle lecznice właściwości oraz wszechstronne zastosowanie. Odgrywa znacząca rolę w medycynie oraz kosmetyce naturalnej. Nie bez powodu ten napój młodości zyskał ogromną popularność również w krajach europejskich.
Właściwości herbaty Matcha
- zawiera witaminy z grupy B, A, E i C oraz składniki mineralne takie jak: błonnik, katechin- jeden z najmocniejszych przeciwutleniaczy, cynk, potas, wapń, sód, żelazo, a także kofeinę i L-teaniny, których równomierne rozłożenie zmienia nasze fale mózgowe do stanu alfa (efekt Zen), dzięki czemu nasz umysł jest czujny i zrelaksowany.
- działa antyseptycznie i przeciwwirusowo,
- zawiera przeciwutleniacze, które usuwają wolne rodniki,
- w herbacie Matcha stężenie antyoksydantów jest 137 razy większe niż w zwykłej zielonej herbacie !
- spowalnia procesy starzenia,
- pomaga w walce z odchudzaniem, przyśpiesza metabolizm oraz spalanie tkanki tłuszczowej przy regularnej diecie oraz wysiłku fizycznym nawet o 25% !
- dodaje energii,
- działa detoksykacyjnie,
- obniża ciśnienie krwi,
- obniża poziom cholesterolu LDL,
- posiada silne właściwości przeciwnowotworowe,
- łagodzi napięcie i stres oksydacyjny,
- wspomaga działanie układu odpornościowego,
- chroni skórę przed zanieczyszczeniem środowiska,
Zastosowanie herbaty Matcha
- stosowana jako popularny napój,
- stosowana jako dodatek do koktajli owocowych, ciast oraz lodów,
- stosowana do produkcji makaronu soba,
- stosowana do produkcji kosmetyków do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów, np. kremów, balsamów, odżywek do włosów, maseczek i peelingów.
Zasady parzenia herbaty Matcha
Podczas parzenia herbaty Matcha należy pamiętać o pewnych zasadach, które są nieodzownym elementem tradycji japońskiej.
Łyżeczkę herbaty Matcha należy zalać ok 150 ml wody o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza – wrzątek spowoduje, iż herbata utraci swoje cenne właściwości. Możemy w tym celu użyć termometr, by uniknąć zagotowania naszej ziołowej mieszanki. Następnie całość mieszamy i ubijamy przy pomocy bambusowej miotełki, blendera kielichowego lub spieniacza do mleka, aż do momentu uzyskania delikatnej pianki. Tak przygotowany napój jest gotowy do spożycia.
Smak i zapach herbaty jest wyjątkowo wyrazisty i nie każdemu może przypaść do gustu. Zaparzoną Matchę możemy wzbogacić o dodatkowe składniki, np. mleko kokosowe, miód, banany, kiwi, owoce leśne, płatki migdałowe i owsiane, by uzyskać odżywczy napój smoothie. Można ją zastosować również jako dodatek do potraw, by nadać im wyrazistszy smak.
Herbatę Matcha możemy pić zamiast kawy, gdyż zawiera w swoim składzie kofeinę, która pobudza nasz organizm do działania oraz co najważniejsze i jest dużo zdrowsza…jednak nie wolno z nią przesadzać!! Jak dowodzą badania w liściach Matchy znajduje się 30 razy więcej ołowiu niż w filiżance zwykłej herbaty. Dlatego aby uniknąć negatywnych skutków ubocznych powinno się spożywać maksymalnie filiżankę dziennie.
Minusem ziołowej mieszanki w proszku jest bez wątpienia jej cena, która odbiega od normalnych cen herbat w supermarketach. Możemy ją zakupić w sklepach z żywnością orintalną, sklepach zielarskich oraz sklepach internetowych.
Ja zamówiłam herbatę przez Internet i za 25-gramową paczuszkę zapłaciłam 17,90 + koszty przesyłki, co łącznie dało kwotę ok. 35 zł. Zważywszy jednak na właściwości jakimi nas obdarza, myślę, że jest warta swej ceny! 😉
Pozostając w temacie zielonej herbaty chciałabym podzielić się z Wami przepisami na domowe maseczki oraz peeling z zastosowaniem herbaty Matcha. Receptury są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Z powodzeniem możecie je wykonać w domu, wykorzystując zasoby swojej lodówki 😉
Przepisy na domowe kosmetyki z herbatą Matcha
Maseczka I: Oczyszczająca maseczka z herbatą Matcha, wodą destylowaną lub hydrolatem
SKŁADNIKI
- 1 łyżka herbaty Matcha,
- 3 łyżeczki wody destylowanej lub wybranego hydrolatu (np. rumiankowego, z czystka, różanego lub z opuncji figowej)
- jeżeli masz cerę ze skłonnością do trądziku, możesz dodać kilka kropli olejku eterycznego, np. grejpfrutowego lub herbacianego.
Maseczka II: Odżywcza maseczka z herbatą Matcha, jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny
SKŁADNIKI
- 1 łyżka herbaty Matcha,
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Maseczka III: Kojąca maseczka z herbatą Matcha, oliwą z oliwek, miodem i szczyptą cynamonu
SKŁADNIKI
- 1 łyżka herbaty Matcha,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka wody destylowanej,
- szczypta cynamonu.
Maseczka IV: Nawilżająca maseczka z herbatą Matcha, żelem aloesowym i żelem hialuronowym
SKŁADNIKI
- 1 łyżka herbaty Matcha,
- 3 łyżeczki żelu aloesowego,
- 4 krople żelu hialuronowego.
Maseczka V: Odżywcza maseczka z herbatą Matcha i białkiem kurzym
SKŁADNIKI
- 1 łyżka herbaty Matcha,
- 1 białko jajka kurzego.
Maseczkę nałóż na skórę twarzy, szyi i dekoltu. Zmyj ją po 15 min letnią wodą i wytrzyj twarz czystym ręcznikiem. Następnie przemyj twarz tonikiem, po czym nałóż krem mocno nawilżający. Tak wykonywany regularnie zabieg znacznie poprawia kondycję skóry – oczyszcza ją i wygładza.
Peeling cukrowy do ciała z herbatą Matcha, olejem kokosowym i limonką
SKŁADNIKI
- 5 łyżek cukru białego,
- 3 łyżki oleju kokosowego,
- 0,5 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka herbaty Matcha,
- sok z limonki,
- starta skórka limonki,
- 3 krople olejku z werbeny.
Peeling należy wcierać kolistymi ruchami w najbardziej pożądane przez nas partie ciała – nogi, uda oraz brzuch.
Peeling ma za zadanie oczyścić naszą skórę oraz złuszczyć martwy naskórek. Dzięki takiemu zabiegowi skóra będzie bardziej napięta, gładsza i bardziej podatna na wchłaniania substancji nawilżających i odżywczych.
Maseczki, jak i peeling są bardzo szybkie w wykonaniu, najlepiej zużyć je tego samego dnia, ewentualnie pozostawić w lodówce na noc i wykorzystać następnego dnia z rana.
Przyjemnego spa Wam życzę! 🙂
Ola