Odświeżająco-rozjaśniający tonik z jarzębiny

0

Jarząb pospolity (Sorbus aucuparia) znany przede wszystkim jako jarzębina czerwona, to roślina, którą większość z nas kojarzy z jesiennymi krajobrazami. Jej intensywnie czerwone owoce zdobią parki i ogrody, przyciągają ptaki i symbolizują koniec lata. Jarzębina to jednak nie tylko dekoracja – od wieków była wykorzystywana w medycynie naturalnej i domowej pielęgnacji skóry. Dziś, w czasach powrotu do natury, znów zyskuje popularność jako źródło cennych składników dla zdrowia i urody. Z poniższego artykułu dowiesz się więcej na temat właściwości i zastosowania jarzębiny, a także poznasz przepis na tonik do twarzy DIY. Zapraszam!

W dawnych wierzeniach jarzębina była symbolem pomyślności. Wieszano jej gałązki nad drzwiami i oknami, aby chroniła dom przed złymi mocami. Jej owoce są przysmakiem dla jemiołuszek, kosów czy kwiczołów, które roznoszą nasiona i pomagają w rozsiewaniu drzewa.  Jarząb pospolity świetnie radzi sobie w surowych warunkach, rośnie nawet w górach i na nieurodzajnych glebach. To właśnie z owoców jarzębiny po raz pierwszy wyizolowano sorbitol, dziś popularny słodzik. Czerwone owoce zawdzięczają kolor antocyjanom, które mają właściwości przeciwutleniające i wspierają odporność. To tylko nieliczne z zalet jarzębiny!

Właściwości i zastosowanie jarzębiny w medycynie naturalnej

Owoce jarzębiny kryją w sobie bogactwo witamin i minerałów, m.in.:

  • witaminę C – wspiera odporność, działa antyoksydacyjnie,
  • witaminę K – odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi, wzmacnia kości i naczynia krwionośne,

  • witaminy z grupy B – wspierają metabolizm i układ nerwowy,

  • karotenoidy – nadają skórze zdrowy koloryt i chronią przed starzeniem,

  • flawonoidy i kwasy organiczne – działają przeciwzapalnie i oczyszczająco,

  • pektyny i garbniki – regulują trawienie,

  • sorbitol – odpowiada za działanie nawilżające jarzebiny,
  • sole mineralne – m.in. potas, wapń, magnez, żelazo.

Dzięki takiemu składowi jarzębina:

  • wzmacnia odporność organizmu,
  • wspiera pracę układu krążenia i obniża cholesterol,

  • łagodzi problemy trawienne,

  • działa moczopędnie i oczyszczająco,

  • wzmacnia kości i naczynia krwionośne (dzięki witaminie K),

  • chroni przed wolnymi rodnikami i procesami starzenia.

W tradycyjnej medycynie ludowej jarzębinę stosowano przy problemach z wątrobą, biegunkach, hemoroidach czy w okresach osłabienia organizmu.

Ważne: świeże, nieprzemrożone owoce zawierają parasorbinę – związek mogący podrażniać żołądek. Po przemrożeniu (na drzewie lub w zamrażarce) albo obróbce cieplnej stają się bezpieczne do spożycia.

Jarzębina w kosmetyce

W naturalnej pielęgnacji jarzębina zajmuje szczególne miejsce dzięki dużej zawartości antyoksydantów i witamin. Wyciągi z jej owoców:

  • działają przeciwstarzeniowo i wygładzająco, chroniąc skórę przed wolnymi rodnikami,
  • działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie, sprawdzając się tym samym dobrze w pielęgnacji cery tłustej, mieszanej, trądzikowej,
  • delikatnie rozjaśniają przebarwienia i poprawiają koloryt cery,

  • wzmacniają naczynia krwionośne – to zasługa witaminy K, dzięki której jarzębina polecana jest szczególnie osobom z cerą naczynkową i skłonną do „pajączków”,

  • nawilżają i odświeżają skórę, nadając jej zdrowy blask.

Z jarzębiny można przygotować toniki, maseczki, płukanki do włosów czy kremy. Co istotne – wiele z tych kosmetyków da się zrobić samodzielnie w domu. Poniżej znajdziecie przepis, który szczególnie przypadł mi do gusty, mianowicie odświeżająco-rozjaśniający tonik z jarzębiny.

Tonik do twarzy z jarzębiny – prosty i odświeżający

Składniki toniku

  • 1 czubata łyżka świeżych owoców jarzębiny,
  • 1 szklanka wody,

  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie – dla wzmocnienia działania rozjaśniającego. Ja do swojego toniku nie dodawałam soku z cytryny, ponieważ moja skóra nienajlepiej reaguje na ten cytrus, ale jeżeli Wasza tak, to polecam).

Sposób przygotowania:

  1. Owoce płuczemy i delikatnie rozgniatamy.

  2. Do garnka wlewamy szklankę wody i gotujemy ją na średnim ogniu.

  3. Dodajemy łyżkę owoców jarzębiny i gotujemy przez 5 min.
  4. Po tym czasie odstawiamy garnek, aż do ostudzenia.
  5. Odcedzamy 2 lub 3-krotnie przez lejek z gazą, aby uzyskać klarowny płyn.

  6. Przelewamy tonik do buteleczki.
  7. Przechowujemy w lodówce maksymalnie do 7 dni.

gotowanie jarzębiny
filtrowanie toniku z jarzębiny
gotowy tonik do twarzy

Tonik stosujemy rano i wieczorem do przemywania twarzy wacikiem lub w formie mgiełki. Tonik odświeża, zwęża pory, działa rozjaśniająco i nadaje skórze promienny wygląd. Uwielbiam przemywać nim skórę pod oczami. Po regularnym stosowaniu widać efekt rozjaśnienia.

Jarzębina czerwona to roślina o niezwykłym potencjale zdrowotnym i kosmetycznym. Bogata w witaminy C, K, karotenoidy i flawonoidy wspiera odporność, chroni serce, wzmacnia kości i naczynia krwionośne, a także opóźnia procesy starzenia. W pielęgnacji skóry działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, wygładzająco, nawilżająco (ze względu na zawartość sorbitolu), wzmacnia naczynia krwionośne i delikatnie rozjaśnia skórę. Sprawdzi się zarówno przy cerze tłustej, mieszanej, jak i naczynkowej.

Dzięki prostym przepisom na tonik i maseczkę każdy może wykorzystać moc jarzębiny w swojej domowej pielęgnacji. Warto spojrzeć na te niepozorne czerwone owoce nie tylko jak na jesienną ozdobę, ale również jak na naturalny składnik w codziennej pielęgnacji.

A wy znaliście owoce jarzębiny od tej strony? 🙂 Po więcej inspiracji zapraszam na mój Instagram i Tiktok.

 

Trzymajcie się!

Ola

 

Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.