Czarny bez – roślina o niezwykłych właściwościach
Składniki
- 1-2 garście świeżych lub suszonych kwiatów czarnego bzu
- 1 l wody
Sposób przygotowania
Otrząsamy baldachy żeby pozbyć się niechcianych robaków 😉 Następnie zaparzamy w 1 l wody 1 lub garście świeżych, ewentualnie suszonych kwiatów. Odstawiamy do ostygnięcia i przecedzamy napar. Następnie nasączamy bawełniany wacik przefiltrowanym naparem i oczyszczamy nim twarz. Kwiaty czarnego bzu zawierają olejki eteryczne, wolne kwasy tłuszczowe, flawonoidy, garbniki i śluzy, które delikatnie otulają skórę twarzy.
Składniki
- 125 ml lub 6 łyżek stołowych wazeliny lub oleju kokosowego
- 1-2 garście świeżych kwiatów czarnego bzu
Sposób przygotowania
Rozpuszczamy wazeliną lub olej kokosowy w kąpieli wodnej na wolnym ogniu, dodajemy kwiaty i zaparzamy mieszankę przez 45 minut. Gdy masa stwardnieje, ponownie podgrzewamy przez krótki czas. Następnie przecedzamy do zakręconego słoika z ciemnego szkła, pozostawiamy do ostygnięcia, zamykamy i przechowujemy nie dłużej niż pół roku w lodówce. Maść leczy spierzchniętą, otarta skórę.
Składniki na 50 ml kosmetyku:
- 21 g hydrolatu z pąków białej herbaty
- 20 g wody destylowanej
- 2,5 g gliceryny roślinnej
- 2,5 g sorbitolu
- 1 g d-pantenolu
- 1,5 g ekstraktu z kwiatu czarnego bzu
- 0,7 g alantoiny
- 0,1 g kwasu mlekowego 80%
- 0,5 g konserwantu
Sposób przygotowania
1) Przygotowujemy stanowisko pracy z zachowaniem podstawowych zasad higieny.
2) Do naczynia lub zlewki o poj. 250 ml wlewamy wodę, dodajemy alantoinę, a następnie podgrzewamy całość do rozpuszczenia proszku.
3) Dodajemy pozostałe starannie odmierzone składniki.
4) Całość dokładnie mieszamy bagietką. Przelewamy tonik za pomocą lejka do szklanej buteleczki z ciemnego szkła z atomizerem.
Tonik jest gotowy do użycia. Możemy go przechowywać w temperaturze pokojowe do 25 st. Celsjusza.
Termin ważności po dodaniu konserwantu – 6 miesięcy.
Tonik sprawdzi się idealnie do pielęgnacji cery wrażliwej i naczynkowej.


Składniki kremu na 3 słoiczki o poj. 50 g
Faza olejowa
- 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
- 2 łyżki skwalanu roślinnego
- 2 łyżki Olivem 1000
Faza wodna
- ¾ szklanki naparu z kwiatów czarnego bzu
Dodatki
- 8-10 kropli witaminy E
- 5 kropli olejku palmaroza lub innego według uznania
W pierwszej kolejności gotujemy wodę w czajniku. Wkładamy kwiaty czarnego bzu (ok. 4-5 różyczek kwiatów) do kubka lub półmiska. Zalewamy kwiaty wrzątkiem, przykrywamy talerzykiem i pozostawiamy na 10 min do zaparzenia.
Do zlewki lub szklanki dodajemy olej z pestek winogron, skwalan z oliwek i Olivem 1000.
Zlewkę wkładamy do łaźni wodnej (garnek wypełniony ręcznikiem papierowym z ciepłą wodą) i mieszamy zawartość przez 10-15 min aż do rozpuszczenia i uzyskania płynnego oleju.
Po 10 min od momentu przygotowania naparu, odcedzamy kwiaty czarnego bzu przy użyciu sitka i przelewamy napar do kubka. Wykonujemy filtrację ponownie, najlepiej przy użyciu gazy, aby uzyskać całkowicie oczyszczony napar. Napar przelewamy do szklanki, zapełniając ¾ jej objętości.
Z łaźni wodnej wyciągamy zlewkę z rozpuszczonymi olejami, a następnie przelewamy jej zawartość do szklanki z naparem z kwiatów czarnego bzu. Ważne jest, aby temperatura naparu i temperatura olejów była taka sama lub bardzo do siebie zbliżona.
Mieszamy zawartość łyżką lub bagietką przez ok. 5 min, a następnie blendujemy. Już przy pierwszych ruchach blendera możemy zauważyć, jak emulsja gęstnieje i przybiera piękny biały kolor. Blendujemy masę ok. 3-4 min do momentu uzyskania całkowicie gładkiej konsystencji, a następnie odstawiamy do ostudzenia.
Po ostudzeniu emulsji do ok. 30 stopni Celsjusza dodajemy witaminę E oraz olejek palmaroza, dzięki którym krem zyska na swojej wartości, będzie przyjemniej pachniał, ale i będzie lepiej zakonserwowany.
Krem przenosimy do słoiczków, opisujemy etykietę z terminem ważności i odstawiamy do lodówki.
Po dodaniu olejku eterycznego oraz witaminy E termin przydatności kremu to 3 miesiące.



Kilka słów na temat kremu i jego składników
Krem ma lekką, przyjemną formułę, dzięki czemu dość szybko się wchłania. Osobiście w okresie wiosenno-letnim jestem zdecydowaną fanką takich kremów. Krem działa nawilżająco, dodatkowo po jego wchłonięciu w głąb skóry można poczuć wyraźne wygładzenie naskórka, za co odpowiada skawalan z oliwek. Krem sprawdzi się również pod oczy, ponieważ hydrolaty i napary z kwiatów czarnego bzu rozjaśniają skórę, a przy wysokim stężeniu tych kwiatów – eliminują cienie pod oczami. Z drugiej części naparu, którego nie wykorzystałam do kremu, przygotowałam płatki kosmetyczne po oczy. Połączyłam płatki podwójnie, następnie rozcięłam je nożyczkami na pół i nasączyłam naparem. Nałożyłam pod oczy i pozostawiłam na 15 min. W między przekładałam płatki drugą stronę. Po 15 min zdjęłam płatki i nałożyłam na skórę krem. Polecam takie rozwiązanie każdemu kto chciałby zmniejszyć widoczność cieni 🙂
Zapachy, jakie przeplatają się w kremie to wiosenny czarny bez połączony ze świeżym, słodko-kwiatowym zapachem olejku palmaroza z różaną nutą.
Skwalan roślinny z oliwek posiada właściwości wygładzające, nawilżające, zmiękczające, stabilizuje strukturę lipidów skórnych. Łatwo wnika w skórę, dzięki czemu pomaga w przenoszeniu substancji aktywnych w głąb skóry. Uszczelnia przestrzenie międzykomórkowe, odbudowuje płaszcz lipidowy, zapobiegając w ten sposób nadmiernemu parowaniu wody z naskórka.
Olej z pestek winogron działa nawilżająco i zmiękczająco na skórę. Nadaje skórze jedwabiste uczucie, nie pozostawia wrażenia tłustości i jest dobrze przyswajalny przez skórę. Stosowany w produktach do skóry suchej i delikatnej oraz w pielęgnacji włosów.
Napar z kwiatów czarnego bzu pomagają w walce z podrażnieniami skóry, z trądzikiem i zaczerwienieniem. Wspomaga ukrwienie skóry, co korzystnie wpływa na kondycję cery dojrzałej. Bez, jako kosmetyk, nadaje się do codziennej pielęgnacji, a uzyskane z jego kwiatów preparaty są świeże i organiczne – całkowicie w zgodzie z naturą. Substancje zawarte w czarnym bzie – witaminy i substancje mineralne – przyspieszają gojenie się ran, nawilżają i oczyszczają skórę, działają przeciwutleniająco i regenerująco.
Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, chroni skórę przed atakiem wolnych rodników, dzięki czemu wykazuje intensywne działanie przeciwstarzeniowe i antyoksydacyjne. Nazywana „witaminą młodości”, witamina E polecana jest jako składnik kosmetyków o działaniu ochronnym i anti-aging.
Olejek palmaroza charakteryzuje się intensywnym, świeżym, słodko-kwiatowym zapachem, z różaną nutą, co spowodowane jest wysokim stężeniem geraniolu.
A Wy macie jakieś sprawdzone przepisy z wykorzystaniem czarnego bzu? Jeśli tak, podzielcie się nimi w komentarzu 🙂 Ola