Waniliowo-kakaowy balsam do ciała z mleczkiem pszczelim i proteinami zbożowymi
Balsamy do ciała ze względu na płynną i lekką konsystencję szybko się wchłaniają i dostarczają naszej skórze wartościowe składniki odżywcze. Odbudowują warstwę hydrolipidową, która każdego dnia narażona jest na działanie czynników chemicznych, fizycznych i atmosferycznych.
Balsam zapewnia naszej skórze długotrwałe nawilżenie i nawodnienie, gdyż szybko wnika w warstwy skóry. Nie pozostawia tłustych smug i śladów na ubraniach. Jest idealnym kosmetykiem do pielęgnacji skóry, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Oprócz nawilżenia balsamy zachęcają również swoim pięknym zapachem, który idealnie otula naszą skórę zaraz po regenerującej kąpieli.
- Balsamy nawilżające to takie, które można stosować do każdego typu skóry, jednak najlepiej sprawdzą się w przypadku skóry przesuszonej. Zawierają bowiem olejki roślinne, takie jak: olej arganowy, olej jojoba, olej makadamia, czy olej z awokado, które są bardzo dobrze wchłanialne. Balsamy nawilżające bogate są również w witaminy: A, C i E, które odżywiają skórę i sprawiają, że jest ona gładsza i bardziej elastyczna
- Balsamy regenerujące mają na celu odbudowanie warstw skóry. Zawierają składniki wzbogacone o proteiny jedwabiu, alantoinę, witaminę D3 oraz wyciągi z ziół. Balsamy regenerują, wygładzają oraz nadają zmęczonej skórze blasku. Sprawdzą się idealnie do cery dojrzałej ze skłonnością do złuszczania.
- Balsamy antycellulitowe i wyszczuplające balsamy te mają za zadanie przede wszystkim poprawić mikrokrążenie skóry, przyczyniając się tym samym do spalania tkanki tłuszczowej. Oczywiście samo aplikowanie balsamów nie rozwiąże naszego problemu, jednak możemy połączyć stosowanie tych preparatów z odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną. Balsamy wzbogacone o ekstrakty z alg, bluszczu, kofeinę oraz L-karnitynę doskonale napinają i uelastyczniają wiotką skórę.
- Balsamy brązujące nadają skórze delikatny efekt opalenizny, dzięki zawartości wyciągu z orzecha włoskiego, bursztynu, masła shea oraz d-pantenolu. Preparaty te (oczywiście bogate w naturalne składniki) są dobrą alternatywą dla osób, które nie chcą narażać skóry na działanie promieni słonecznych, które przyśpieszają procesy starzenia oraz wysuszają skórę.
Jak zapewne się domyślacie bohaterem dzisiejszego wpisu jest balsam, a konkretnie balsam do ciała wzbogacony o mleczko pszczele i proteiny zbożowe, które wygładzają i odżywiają skórę, a także nadają jej miękkości. Poniżej znajdziecie przepis wraz z dokładnym opisem przygotowania.
Faza olejowa
- 20 g oleju kokosowego,
- 20 g masła kakaowego,
- 20 g masła waniliowego,
- 18 g oleju awokado,
- 10 g oleju arganowego,
- 10 g bazy emulgatorowej.
Faza wodna
- 30 g hydrolatu z białej herbaty,
- 30 g hydrolatu różanego,
- 20 g wody destylowanej,
- 5 g gliceryny roślinnej,
- 5 g sorbitolu.
Dodatki
- 10 g protein zbożowych,
- 10 g mleczka pszczelego,
- 1 g witaminy A,
- 1,5 g konserwantu DHA BA.
- 0,5 g wybranego olejku zapachowego (opcjonalnie).
Balsam posiada piękny naturalny zapach kokosa, wanilii oraz kakao dlatego nie ma potrzeby dodawania olejków zapachowych.
- W mniejszej zlewce umieszczamy składniki fazy olejowej, a w drugiej większej zlewce składniki fazy wodnej. Następnie umieszczamy oba naczynia ze składnikami w łaźni wodnej, którym w domowych warunkach może być garnek wyłożony ręcznikami papierowymi z gorącą wodą.
- Całość podgrzewamy do temperatury ok. 75 °C, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się składników przez około 15-20 min.
- Po osiągnięciu wymaganej temperatury, wyciągamy naczynia z łaźni wodnej intensywnie mieszając, a następnie do fazy wodnej dodajemy fazę olejową. Po połączeniu faz mieszamy emulsję szklaną bagietką aż do zgęstnienia otrzymanego produktu.
- By przyśpieszyć proces tworzenia emulsji możemy umieścić zlewkę w misce z zimną wodą,
- Po ostygnięciu do otrzymanego balsamu dodajemy proteiny zbożowe, mleczko pszczele, witaminę A oraz konserwant, po czym całość mieszamy do połączenia się produktów.
- Balsam odstawiamy na co najmniej 12 h do lodówki. Na drugi dzień jest gotowy do użycia 🙂
Termin przydatności balsamu to 6 miesięcy.
Połączenie maseł w balsamach do ciała to idealny pomysł na pielęgnację każdego rodzaju skóry, a w szczególności suchej, wrażliwej, spierzchniętej oraz narażonej na działanie promieniowania słonecznego. Proteiny zbożowe wykazują działanie filmotwórcze, balsam zatem sprawdzi się idealnie do ochronny skóry przed opalaniem. Regeneruje, nawilża, odżywia oraz łagodzi uczucie suchości, przyspiesza regenerację naskórka oraz zapobiega jego łuszczeniu. Przywraca odpowiedni poziom nawilżenia skóry, chronią skórę przed utratą wody.
Proteiny zbożowe są bogate w aminokwasy, wykorzystywane w wielu recepturach kosmetycznych. Zapewniają wysoki poziom nawilżenia, mają działanie niwelujące podrażnienia oraz chroniące skórę przed skutkami promieniowania- wykazują właściwości filmotwórcze. Są idealnym dodatkiem w produktach zarówno do, jak i po opalaniu oraz w preparatach po goleniu. Ponadto bogactwo witamin i minerałów czyni je idealnym preparatem do pielęgnacji włosów.
W skład protein zbożowych wchodzą:
- proteiny (głównie albumina, globulina, glicyna i kazeina),
- lipidy (nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas linolowy, oleinowy),
- minerały (wapń, potas, organiczny fosfor),
- witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5)
- karoteny,
- tokoferole i śladowe ilości witaminy D.
Mleczko pszczele jest naturalnym produktem o wysokiej zawartości składników odżywiających skórę. Regeneruje i poprawia kondycję skóry, chroni przed szkodliwym działaniem zewnętrznych czynników atmosferycznych i opóźnia jej procesy starzenie. Wykazuje właściwości nawilżające i łagodzące. Ma działanie przeciwutleniające, sprawdzi się również do pielęgnacji włosów, chroniąc kolor włosów.
Mleczko pszczele swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza obecności poniższych składników
- l-proliny,
- kwasu asparaginowego,
- witamin z grupy B: witaminy B2 (ryboflawina), witaminy B8 (biotyna), witaminy B9 (kwas foliowy), witamina B6 (pirydoksyna),
- witaminy C.
A Wy jak dbacie o swoją skórę? 🙂
Ola
Źródła: www. e-naturalne.pl