Zmiękczający krem do stóp z 20% mocznikiem

6

Stopy są naszą podporą. Noszą ciężary, męczą się i często też są uwięzione w niewygodnych butach. Stopy są niezwykle wrażliwe na zmienne warunki atmosferyczne. Przesuszona skóra stóp narażona na łuszczenie i pękanie wymaga intensywnego nawilżania. W takich sytuacjach z pomocą przychodzą domowe kremy do stóp bogate w cenne odżywcze i regenerujące składniki.

By skóra naszych stóp była gładka i nawilżona potrzebuje odpowiedniej pielęgnacji. Rynek kosmetyczny bogaty jest w preparaty do stóp, takie jak: kremy, olejki czy sera. Podstawą przy wyborze danego kosmetyku do pielęgnacji stóp jest świadome przeanalizowanie jego składu oraz zastanowienie się, jaki efekt kuracji chcemy uzyskać.

Jest wiele czynników, które osłabiają kondycję naszych stóp. Należą do nich: noszenie niewygodnego obuwia, ciężka praca fizyczna, wpływ silnych detergentów SLS, a także czynniki atmosferyczne, takie jak mróz i wiatr. Możemy zapobiec wszelkim niedoskonałościom, dobierając odpowiednie połączenia składników aktywnych. Przy wyborze kremów do stóp powinniśmy dokładnie przeanalizować  składy tych preparatów, by wybrać te jak najbardziej naturalne i bezpieczne, które nie wywołają uczuleń. Dodatkowo istotne jest przeznaczenie kremu. Jeżeli chcemy, by krem wygładził i zmiękczył nasze stopy powinniśmy zastosować krem złuszcający, nawilżający i silnie regenerujący.

Kremy złuszczające to kosmetyki polecane szczególnie do pielęgnacji skóry suchej, zrogowaciałej, popękanej, szorstkiej. Zmiękczają zrogowaciały naskórek, stymulują i normalizują proces złuszczania, regulują odnowę komórkową skóry.

Kremy nawilżające to te, które łatwo wiążą cząsteczki hydrofilowe, nie pozwalając skórze na utratę wody. Kremy te zawierają stosunkowo małą zawartość fazy tłuszczowej i szybko wysychają. Dzięki kremom nawilżającym skóra na stopach jest miękka i gładka. W kremach nawilżających do stóp możemy znaleźć najczęściej: glicerynę, kwas hialuronowy, kolagen, mocznik, skwalan oraz ceramidy.

Kremy regenerujące te kremy uzbrojone są w zwiększoną dawkę substancji nawilżających i odżywczych. Będą idealne dla stóp bardzo suchych, uszkodzonych przez czynniki atmosferyczne. Kremy regenerujące odbudowują warstwę hydrolipidową skóry.

W sezonie zimowym nasza skóra stóp często zmaga się z odwodnieniem i podrażnieniami. Dlatego tez tym razem postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na krem do stóp z wysokim stężeniem mocznika, który działa nawilżająco i złuszczająco, sprawiając, że skóra stóp stanie się gładka.

Poniżej przepis z dokładnym sposobem przygotowania.

Składniki na słoiczek o poj. 100 ml:

Faza olejowa:

  • 7 g oleju jojoba,
  • 5 g oleju arganowego,
  • 3 g oleju ze słodkich migdałów,
  • 6 g Olivem 1000 lub innej bazy emulgatorowej

Faza wodna:

  • 20 g wody demineralizowanej,
  • 17 g hydrolatu z melisy organicznej,
  • 20 g mocznika,
  • 5 g gliceryny,
  • 5 g sorbitolu.

Dodatki:

  • 5 g kwasu mlekowego 80 %,
  • 2 g skwalanu z oliwy z oliwek,
  • 5 g witaminy E,
  • 1g witaminy A,
  • 0,5 g olejku z drzewa herbacianego,
  • 0,5 g olejku bergamotowego,
  • 1 g konserwantu DHA BA- (mieszanina kwasu dehydrooctowego i alkoholu benzylowego; konserwant akceptowany przez Eco-Cert).
fot. olej arganowy
fot. olivem 1000/ faza olejowa
fot. podgrzewanie fazy wodnej i olejowej w łaźni wodnej

Sposób przygotowania

  • W zlewce 50 ml odmierzamy składniki fazy olejowej. W większej zlewce o poj. 200 ml lub większej odważamy składniki fazy wodnej.
  • Przygotowujemy łaźnię wodną w garnku wyłożonym ręcznikami papierowymi. Woda w kąpieli powinna być gorąca (temp. ok. 75-80 st. C.). Do kąpieli wodnej wstawiamy zlewki i kontrolujemy temperaturę termometrem.
  • Gdy temperatura osiągnie ok. 80 st. C, część z fazy olejowej przelewamy do fazy wodnej, jednocześnie cały czas mieszając emulsję szklaną bagietką.
  • Wyjmujemy zlewkę z połączonymi składnikami. Mieszamy emulsję przez kilkanaście minut, aż zgęstnieje i ostygnie do temp. poniżej 35 stopni Celsjusza. Następnie dodajemy do kremu kwas mlekowy 80 %, witaminę E i A, skwalan, olejek bergamotowy, olejek z drzewa herbacianego oraz konserwant DHA BA. Wszystko dokładnie mieszamy, przenosimy do słoiczka i odstawiamy na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia.
  • Naklejamy etykietę na słoiczek wraz z opisem i terminem przydatności. Krem najlepiej przechowywać w lodówce. Termin przydatności kremu to ok. 6 miesięcy.

Oleje jojoba, olej arganowy i olej ze słodkich migdałów natłuszczają i odżywiają skórę. Wykazują właściwości wygładzające i nawilżające, a także opóźniają procesy starzenia.

Sorbitol oraz gliceryna nawilżają suchą skórę stóp i zapobiegają utracie wilgoci. Zmiękczają i wygładzają skórę, zwiększają działanie nawilżające kosmetyków. Sorbitol dodatkowo reguluje pracę gruczołów łojowych i działa przeciwbakteryjnie (wspomaga konserwowanie kosmetyku).

fot. mocznik

Mocznik jest hygroskopijny czyli posiada zdolność pochłaniania cząsteczek wody i nie pozwala jej wyparować, dzięki czemu działa intensywnie nawilżająco. Mocznik zapewnia skórze uczucie gładkości i jędrności.

W stężeniu do 2% – mocznik przyspiesza podział komórek warstwy ziarnistej skóry, a tym samym jej regenerację.
W stężeniac 5-10% – działa nawilżająco, ułatwia wiązanie wody przez keratynę i zmiękcza naskórek. (wykorzystywany w pielęgnacji łuszczycy, dermatoz i innych chorób skóry przebiegających z nadmierną suchością).W stężeniach ponad 10% – jest keratolityczny – ułatwia złuszczanie i zwiększa przepuszczalność warstwy rogowej (np. dla leków czy substancji czynnych). Działa przeciwbakteryjnie, co można wykorzystać przy cerze trądzikowej.
Preparaty mocznikowe znalazły zastosowanie w pielęgnacji trądziku, łuszczycy i rybiej łuski.
W stężeniu ok. 50% mocznik działa silnie złuszczająco.

fot. kwas mlekowy

Kwas mlekowy ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Należy do grupy hydroksykwasów (AHA), substancji złuszczających skórę, regulujących odnowę naskórka oraz zwiększających działanie innych kosmetyków. Kwas mlekowy powstaje w wyniku fermentacji cukrów i bakterii mlekowych. Występuje naturalnie w przetworach mlecznych: kwaśnym mleku, maślance, jogurtach, a także w kiszonych warzywach i owocach. Kwas mlekowy jest rozpuszczalny w wodzie, nie rozpuszcza się w tłuszczach. Jest jednym z głównych składników NMF (naturalnego czynnika nawilżającego w skórze i włosach). W domowych kosmetykach maksymalne stężenie kwasu mlekowego nie powinna przekraczać 30 %.

Właściwości kwasu mlekowego:

  • działa oczyszczająco,
  • delikatnie złuszcza martwy naskórek,
  • hamuje namnażanie bakterii,
  • nawilża i uelastycznia skórę
  • poprawia koloryt cery i strukturę kolagenu.

Skwalan posiada właściwości wygładzające, nawilżające, zmiękczające, stabilizuje strukturę lipidów skórnych. Łatwo wnika w skórę, dzięki czemu pomaga w przenoszeniu substancji aktywnych w głąb skóry.

Witamina E to niezastąpiona witamina młodości, o której również możecie przeczytać w moim wcześniejszym wpisie. Zwiększa elastyczność skóry, redukuje drobne zmarszczki oraz regulują proces keratynizacji naskórka. W połączeniu z witaminą A wykazuje silne działanie antyoksydacyjne.

Dodatek olejku z drzewa herbacianego działa antybakteryjnie, w połączeniu z olejem z bergamotki niweluje przykry zapach stóp.

Konserwant DHA BA– mieszanina kwasu dehydrooctowego i alkoholu benzylowego; konserwant akceptowany przez Eco-Cert, zabezpiecza krem przed przedostaniem się mikroorganizmów i przedłuża jego termin przydatności.

Okres jesienno-zimowy jest trudnym okresem dla naszej skóry. Cierpią na tym przede wszystkim dłonie i stopy, które często są odwodnione i podrażnione. By cieszyć się zdrowymi i pięknie wyglądającymi stopami przynajmniej raz w tygodniu przygotujcie kąpiel dla stóp w letniej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek lub oleju kokosowego, a następnie wykonaj dokładny peeling. Masuj stopy domowym peelingiem ze ścierającymi drobinkami. Do wykonania domowego peelingu stóp nie potrzebujemy wielu składników. Wystarczy sól, cukier, fusy po kawie oraz oleje, które posiadamy w kuchni, a także dodatki: sok i skórki z cytrusów, zioła i olejki eteryczne. Po intensywny peelingu nanieście krem na stopy i dokładnie wmasujecie w najbardziej wysuszone miejsca. Krem warto stosować naprzemiennie z kosmetykami nawilżającymi.

 

Ola

 

Źródła: www.zrobsobiekrem.pl

 

Może ci się spodobać również
6 Komentarze
  1. lena

    Zamierzam zrobić krem z Pani przepisu ale nurtuje mnie to czy oleje podgrzane do temperatury 80 stopni nie stracą swoich właściwości. I czy jeśli nie dodam kwasu mlekowego bo akurat go nie mam to czy krem też wyjdzie?

    1. Ola

      Bez obaw, nie utracą swoich właściwości. Oleje trzeba podgrzać do tej temperatury, by mogły połączyć się z fazą wodną i utworzyć emulsję. Dodatkowo wysoka temperatura sprzyja zabijaniu bakterii, które mogą się wytworzyć podczas przygotowywania kremu.
      Kwas mlekowy nie jest konieczny ale świetnie współgra z mocznikiem, wzmacniając jego działanie.
      Mam nadzieję, że krem się uda 🙂 pozdrawiam

  2. lena

    Śpieszę powiedzieć że robiłam ten krem w sobotę i wyszedł. Jak teraz patrzę to taki jak na zdjęciach na blogu. Jest super, dziękuję za przepis bo wcale nie łatwo o dobry przepis i dokładnie objaśniony. Pozdrawiam.

    1. Ola

      Bardzo się cieszę, że krem się udał. Polecam stosować codziennie przed snem, rewelacyjnie zmiękcza i wygładza suchą skórę stóp 🙂

  3. lena

    Tak właśnie stosuję, przy okazji wsmarowywania kremu w stopy zauważyłam że skóra rąk też jest super nawilżona i wygładzona, i myślę że do rąk też może być

    1. Ola

      Tak do rąk oraz suchych łokci również się sprawdzi 🙂

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.