Krem pod oczy z ekstraktem z kawy, witaminą E i prowitaminą B5

0

Nieestetyczne przebarwienia pod oczami niejednej z Was przysparzają wiele kłopotów i sprawiają, że nie wyobrażacie sobie wyjścia z domu bez odpowiedniego makijażu okolic oczu. O skórę wokół oczu należy dbać w każdym wieku, jednak z czasem jest ona jeszcze bardziej narażona na powstawanie zmarszczek, cieni i sińców. Z dzisiejszego artykułu dowiecie się, jak przygotować krem pod oczy DIY z dodatkiem witamin oraz ekstraktu z kawy. Zapraszam!

Najgrubsza warstwa skóry znajduje się na plecach, dłoniach i stopach, najcieńsza zaś- wokół oczu. Fakt ten tłumaczy, dlaczego musimy wyjątkowo delikatnie pielęgnować te okolice i stosować odpowiednie kosmetyki, które ich nie podrażnią.

Przyczyn pojawienie się cieni pod oczami jest wiele. Należą do nich: nieodpowiedni tryb życia, na który składa się brak snu, stosowanie diety ubogiej w mikro- i makroelementy, a także brak aktywności fizycznej. Dodatkowo spędzanie wiele godzin przed komputerem, używki oraz życie w ciągłym stresie przyczyniają się do zmęczenia i nieatrakcyjnego wyglądu okolic oczu.

Kolejnymi czynnikami występowanie cieni pod oczami są uwarunkowanie genetyczne oraz choroby związane z pracą tarczycy, cukrzycą, a także anemią i niedożywieniem.

W przypadku, gdy w naszej rodzinie problem ten występuje, jesteśmy w nieco trudniejszej sytuacji z uwagi na brak możliwości całkowitego zniwelowanie cieni. Oczy głęboko osadzone, mała ilość komórek tłuszczowych oraz gruczołów łojowych dodatkowo sprawiają, iż cienie są bardziej widoczne. Nie należy jednak rezygnować z codziennej pielęgnacji, która chociaż w niewielkim stopniu przyniesie rezultaty. Możemy poprawić wygląd skóry okolic oczu, prowadząc zdrowszy tryb życia i regularnie stosując kremy, olejki i hydrolaty głęboko nawilżające i rozjaśniające, które w połączeniu z makijażem dadzą pożądany efekt.

O skórę wokół oczu należy dbać w każdym wieku, jednak z czasem jest ona jeszcze bardziej narażona na powstawanie zmarszczek, cieni i sińców.

W przypadku obrzęków przyczyną ich powstawania jest nadmierne gromadzenie płynów w tkankach. Prócz opuchlizny możemy zauważyć często również sińce wokół oczu.  Przyczyną tego problemu jest niestety najczęściej podłoże genetyczne, na które nie mamy wpływu. Innymi czynnikami są: niezdrowy styl życia, brak odpowiedniej ilości snu i aktywności fizycznej, spożywanie nadmiernej ilości alkoholu oraz produktów o dużej zawartości soli, która jak wiemy zatrzymuję wodę w organizmie. W przypadku obrzęków najlepiej sprawdzą się zimne okłady bądź masaże wałkiem jadeitowym.

Z pomocą przychodzą nam również domowe maseczki oraz kremy, które uelastyczniają, odżywiają i nawilżają delikatną skórę wokół oczu. Poniżej przepis na domowy krem z ekstraktem z kawy, witaminą  i prowitaminą B5.

Składniki kremu na 2 słoiczki o poj. 50 ml 
Faza olejowa
  • 7 g Olivem 1000,
  • 6 g masła kakaowego,
  • 4 g oleju makadamia,
  • 2 g oleju ze słodkich migdałów,
  • 1 g oleju z dzikiej róży.
Faza wodna
  • 6 g gliceryny roślinnej,
  • 2 g sorbitolu,
  • 20 g hydrolatu geraniowego,
  • 10 g hydrolatu lipowego,
  • 30 g wody destylowanej.
Dodatki
  • 1,5 g ekstraktu z kawy,
  • 2 g skwalanu,
  • 2 g witaminy E,
  • 1 g witaminy B5,
  • 0,7 g ekologicznego środka konserwującego.
fot. Olivem 1000
fot. masło kakaowe

Sposób przygotowania

  • W zlewce 50 ml odmierzamy składniki fazy olejowej. W większej zlewce o poj. 200 ml lub większej odważamy składniki fazy wodnej.
  • Przygotowujemy łaźnię wodną w garnku wyłożonym ręcznikami papierowymi. Woda w kąpieli powinna być gorąca (temp. ok. 75-80 st. C.). Do kąpieli wodnej wstawiamy zlewki i kontrolujemy temperaturę termometrem.
  • Gdy temperatura osiągnie ok. 80 st. C, część z fazy olejowej przelewamy do fazy wodnej, jednocześnie mieszając.
  • Wyjmujemy zlewkę z połączonymi składnikami. Mieszamy emulsję przez kilkanaście minut, aż zgęstnieje i ostygnie do temp. poniżej 35 stopni Celsjusza. Następnie dodajemy do zlewki ekstrakt z kawy, witaminę E, prowitaminę B5, skwalan oraz ekologiczny konserwant. Wszystko dokładnie mieszamy, przenosimy do słoiczka i odstawiamy na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia.
  • Naklejamy etykietę na słoiczek wraz z opisem i terminem przydatności.
fot. ekstrakt z kawy
fot. witamina E
fot. gotowy krem

Termin ważności to 3 miesiące. Najlepiej przechowywać krem w lodówce.

Kilka słów na temat kremu

Krem dobrze się wchłania, odżywia i wygładza delikatną skórę pod oczami. Największą rolę odgrywa tu ekstrakt z kawy oraz witamina E.
Ekstrakt z kawy jest mocnym przeciwutleniaczem, wychwytuje wolne rodniki i zmniejsza ich powstawanie.
Witamina E to niezastąpiona witamina młodości, o której również możecie przeczytać w moim wcześniejszym wpisie. Zwiększa elastyczność skóry, redukuje drobne zmarszczki oraz regulują proces keratynizacji naskórka.
Prowitamina B5 d-pantenol 75 % nie tylko doskonale nawilża, ale ma zdolność do zatrzymywania wody w głębokich warstwach skóry. Sprawdzi się w pielęgnacji suchej, podrażnionej, zaczerwienionej i wrażliwej skóry. D-pantenol ma także działanie regenerujące. Przyspiesza procesy regeneracji i stymuluje komórki do odnowy.
Skwalan posiada właściwości wygładzające, nawilżające, zmiękczające, stabilizuje strukturę lipidów skórnych. Łatwo wnika w skórę, dzięki czemu pomaga w przenoszeniu substancji aktywnych w głąb skóry.
️Krem posiada delikatny, przyjemny zapach za sprawą dodatku masła kakaowego, dlatego też nie ma potrzeby dodawania olejów eterycznych. Najlepiej stosować go na noc, wklepując opuszkami palców krem pod oczami.
W sumie zrobiłam 5 słoiczków dla siebie i najbliższych na prezent pod choinkę. A Wy lubicie takie własnoręcznie wykonane prezenty? Dajcie znać w komentarzach. Miłego eksperymentowania! 🙂

 

Źródła: www.ecospa.pl

Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.