Odżywczy krem do cery tłustej z niacynamidem i witaminą A

0

W obecnych czasach coraz więcej osób przywiązuje wagę do naturalnej pielęgnacji, opartej na sprawdzonych surowcach kosmetycznych. Przygotowanie własnego kremu pozwala na dobraniu składu indywidualnie do potrzeb naszej cery, ponadto sprawia ogromną frajdę i satysfakcję, gdyż wykonany kosmetyk jest w 100 % nasz.

Podstawą przygotowania każdego kremu jest zachowanie odpowiednich proporcji składników – fazy olejowej i fazy wodnej, a także precyzyjne odważenie wszystkich surowców. Istotnym elementem jest również stosowanie emulgatorów- substancji dzięki którym obie fazy mogę się połączyć, tworząc emulsję. W przypadku mojego kremu emulgatorem jest: Olivem 1000. Należy również pamiętać o utrzymywaniu zalecanej temperatury łaźni wodnej – ok. 70 stopni Celsjusza w obu zlewkach oraz równomiernym i delikatnym mieszaniu kremu. Każdy krem należy 'zakonserwować’, czyli dodać substancję, dzięki której nasz kosmetyk będzie miał dłuższy termin ważności i zabezpieczy go przed przedostaniem się mikroorganizmów. Stosuję naturalny konserwant ekologiczny w płynie firmy Naturalne Piękno oraz zamiennie konserwant ekologiczny w proszku, który zakupiłam w sklepie internetowym: e-naturalne, oba te konserwanty sprawdzają się bardzo dobrze. Dodatek witamin, ekstraktów oraz olejków eterycznych również może przedłużyć trwałość naszego kremu. Związki te zaliczamy do naturalnych konserwantów, gdyż działają antyseptycznie, a dodatkowo nadają naszej recepturze przyjemny zapach.

Ekstrakty i witaminy poprawiają kondycję naszej skóry, redukują zmarszczki, wygładzają ją i odżywiają. W zależności od oczekiwanego efektu oraz działania kremu, możemy modyfikować przepisy i dodawać wybrane przez nas oleje, masła, witaminy czy ekstrakty.

Spośród wielu kremów na półkach sklepowych możemy spotkać wiele kremów odżywczych. Pewnie wielu z Was zastanawiało się jaki to jest krem odżywczy i jakie jest jego przeznaczenie?

Otóż krem odżywczy zawiera bogactwo składników aktywnych. Jego formuła nie tylko chroni skórę przed przesuszeniem i działaniem czynników zewnętrznych, ale także wspiera naturalne procesy regeneracyjne, pomaga w odbudowie struktur skórnych, a także walczy z niechcianymi zmarszczkami.

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na odżywczy krem do twarzy dedykowany w szczególności posiadaczom cery tłustej, ale również normalnej i mieszanej. Krem bogaty jest w składniki aktywne, takie jak witamina B3, witamina B5, witamina A, a także drogocenne oleje, ekstrakty, proteiny i składniki nawilżające.

Poniżej przepis z dokładnym sposobem przygotowania.

Składniki kremu na 3 słoiczki o poj. 50 ml :

  • Faza wodna
  • 115 g wody destylowanej
  • 7,5 g d-pantenolu
  • 6 g gliceryny kosmetycznej
  • 3 g sorbitolu
  • Faza olejowa
  • 9 g Olivem lub innej bazy emulgatorowej
  • 16 g oleju makadamia
  • 12 g oleju z pestek arbuza
  • 10 g oleju z pestek winogron
  • 8g masła waniliowego
  • Dodatki
  • 7,5 g niacynamidu (witaminy B3)
  • 1,5 g witaminy A
  • 1,5 g żelu hialuronowego 1%
  • 0,5 g protein zbożowych
  • 0,5 g ekstraktu z bluszczu
  • 1,2 g konserwantu naturalnego (w proszku)
  • 5 kropli olejku eterycznego z melisy lub inny ziołowy olejek.
fot. składniki receptury
fot. gotowy krem

Sposób przygotowania

• W zlewce 50 ml odmierzamy składniki fazy olejowej. W większej zlewce o poj. 200 ml lub większej odważamy składniki fazy wodnej.

• Przygotowujemy łaźnię wodną w garnku wyłożonym ręcznikami papierowymi. Woda w kąpieli powinna być gorąca (temp. ok. 75-80 st. C.). Do kąpieli wodnej wstawiamy zlewki i kontrolujemy temperaturę termometrem.

• Gdy temperatura osiągnie ok. 80 st. C, część z fazy olejowej przelewamy do fazy wodnej, jednocześnie mieszając.

• Wyjmujemy zlewkę z połączonymi składnikami. Mieszamy emulsję przez kilkanaście minut, aż zgęstnieje i ostygnie do temp. poniżej 35 stopni Celsjusza. Następnie dodajemy do kremu witaminy, ekstrakty oraz ekologiczny konserwant zgodnie z powyższym przepisem. Wszystko dokładnie mieszamy, przenosimy do słoiczka i odstawiamy na kilka godzin do lodówki do całkowitego ostygnięcia.

• Naklejamy etykietę na słoiczek wraz z opisem i terminem przydatności.

Termin ważności to 3 miesiące. Najlepiej przechowywać krem w lodówce.

Kilka słów na temat kremu

Krem odżywia i poprawia elastyczność skóry. Największą rolę w recepturze odgrywa jednak witamina B3 (niacynamid) oraz witamina A, które spowalniają procesy starzenia i przywracają skórze zdrowy koloryt. Witamina A – Retinol jest silnym antyoksydantem, który niweluje wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się skóry. Witamina A oraz witamina B3 sprawdzą się także jako składniki kosmetyków o działaniu przeciwtrądzikowym i rozjaśniającym przebarwienia. Mogą być stosowane także jako składniki kosmetyków DIY do włosów i paznokci.

Prowitamina B5 d-pantenol 75 % nie tylko doskonale nawilża, ale ma zdolność do zatrzymywania wody w głębokich warstwach skóry. Sprawdzi się w pielęgnacji podrażnionej, zaczerwienionej i wrażliwej skóry. D-pantenol ma także działanie regenerujące. Przyspiesza procesy regeneracji i stymuluje komórki do odnowy.

Zioła na zdjeciu nie pojawiły się przypadkowo, ponieważ do kremu dodałam olejek z melisy, który sprawia, że krem przepięknie pachnie.

 

Miłego weekendu Wam życzę! 🙂

Ola

 

Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.