Spirulina- alga o właściwościach odżywczych i pielęgnacyjnych
Jednym z produktów o prozdrowotnych właściwościach jest spirulina. Prócz swoich wyjątkowych właściwości odżywczych i pielgnacyjnych, wykazuje szerokie zastosowanie w medycynie oraz diecie. Czym spirulina wyróżnia się spośród wielu preparatów na rynku? O jej właściwościach i zastosowaniu przeczytacie w poniższym artykule.
Spirulina to ciemnoniebieski proszek pozyskiwany z alg o bogatych właściwościach odżywczych i pielęgnacyjnych. Charakteryzuje się wysoką zawartością protein (60%) bogatych w wolne aminokwasy (Alanina, Arginina, Kwas aspartynowy, Kwas glutaminowy, Glicyna, Leucyna, Lizyna, Metionina, Prolina, Seryna, Walina).
Aminokwasy te wchodzą w skład NMF (Natural Moisturizing Factor) – naturalnego czynnika nawilżającego skóry, który odpowiada za dostarczenie odpowiedniej ilości wody do warstw rogowych naskórka. Spirulina zawiera również duże ilości cukrów i minerałów, które przyczyniają się do odżywienia skóry.
Dzięki obecności zielonego chlorofilu i niebieskiej fikocyjaniny, spirulina działa antyoksydacyjnie i zwalcza wolne rodniki szkodliwe dla naszej skóry. Działa przeciwzapalnie, łagodząco, jest niezwykle delikatna i może być stosowana nawet do najbardziej wrażliwej skóry. Cenne właściwości łagodząco-antyoksydacyjne spiruliny w formie sproszkowanej potwierdziły badania naukowe.
To co wyróżnia spirulinę od innych surowców kosmetycznych to niespotykanie wysoka zawartość kwasu gamma-linolenowego (GLA), którego niedobór może powodować osłabienie bariery ochronnej skóry, suchość naskórka, łuszczenie, stany zapalne, zwiększoną skłonność do zaskórników i wyprysków oraz częste podrażnienie i zaczerwienienie skóry. Spirulina to również bogactwo witamin z grupy B, które wpływają korzystnie na cerę tłustą i skłonną do powstawania trądziku. Prócz witaminy B, w spirulinie możemy odnaleźć także witaminę A w postaci beta-karotenu o działaniu przeciwrodnikowym i odżywczym, witaminy E, K – o właściwościach przeciwstarzeniowych, antyoksydacyjnych i wzmacniających naczynka krwionośne.
Minerały (głównie żelaza, cynku, potasu, selenu, magnezu, wapnia, sodu i fosforu) to kolejne wyjątkowe składniki wchodzące w skład spiruliny. Wpływają korzystnie na procesy metaboliczne, usprawniające nawilżenie, gojenie i regenerację skóry.
Właściwości spiruliny
Spirulina jest algą stosowaną do pielęgnacji zarówno cery suchej, wrażliwej i dojrzałej. Ze względu na brak jodu typowego dla większości alg, który może powodować tworzenie wyprysków, jest odpowiednia również do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej.
Spirulina wykazuje szereg zbawiennych właściwości:
- nawilża i wygładza skórę oraz zmniejsza suchość naskórka,
- reguluje pracę gruczołów łojowych,
- odbudowuje barierę lipidową skóry,
- działa oczyszczająco,
- regeneruje, odżywia i mineralizuje skórę,
- poprawia krążenie w drobnych naczynkach krwionośnych,
- działa łagodząco, przeciwzapalnie i kojąco,
- ujędrnia i poprawia elastyczność skóry.
Zastosowanie spiruliny
Spirulina prócz swoich wyjątkowych właściwości kosmetycznych znajduje zastosowanie w medycynie oraz jako składnik diety. Pomaga w zwalczaniu chorób takich jak: miażdżyca czy cukrzyca i innych chorobach metabolicznych i układu krążenia.
Badania dowodzą, że spirulina może być pomocna w kontrolowaniu poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów. Ze względu na zawartość fikocyjaniny i fenyloalaniny spirulina obniża ciśnienie krwi oraz podwyższone stężenie glukozy po posiłku.
Wysoka zawartość białka czyni ze spiruliny dobrą alternatywę dla białka pochodzenia zwierzęcego. Co ważne, zawiera ona szerg minerałów, takich jak np. żelazo, które jest ważnym elementem w codziennej diecie dla osób borykających się z anemią.
Spirulina oczyszcza organizm, usuwając metale ciężkie. Ponadto przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej i stanowi jeden z częściej stosowanych suplementów diety w walce ze zbędnymi kilogramami. Algi takie jak spirulina z powodzeniem stosuje się również w profilaktyce chorób zakaźnych. Uważa się, że może wzmacniać odporność, poprzez zwiększenie aktywności immunologicznej komórek odpornościowych.
! Należy pamiętać, iż mimo, że spirulina jest bezpiecznym surowcem, może wywoływać reakcje alergiczne i inne niepożądane skutki. W kwestii diety przed jej zastosowaniem należy skonsultować się z lekarzem !
Żródła:
www.lekarzbezkolejkipl, www.biochemiaurody.com, www.akademiadietetyki.pl