Spirulina- alga o właściwościach odżywczych i pielęgnacyjnych

0

Jednym z produktów o prozdrowotnych właściwościach jest spirulina. Prócz swoich wyjątkowych właściwości odżywczych i pielgnacyjnych, wykazuje szerokie zastosowanie w medycynie oraz diecie. Czym spirulina wyróżnia się spośród wielu preparatów na rynku? O jej właściwościach i zastosowaniu przeczytacie w poniższym artykule.

Spirulina to ciemnoniebieski proszek pozyskiwany z alg o bogatych właściwościach odżywczych i pielęgnacyjnych. Charakteryzuje się wysoką zawartością protein (60%) bogatych w wolne aminokwasy (Alanina, Arginina, Kwas aspartynowy, Kwas glutaminowy, Glicyna, Leucyna, Lizyna, Metionina, Prolina, Seryna, Walina).
Aminokwasy te wchodzą w skład  NMF (Natural Moisturizing Factor) – naturalnego czynnika nawilżającego skóry, który odpowiada za dostarczenie odpowiedniej ilości wody do warstw rogowych naskórka. Spirulina zawiera również duże ilości cukrów i minerałów, które przyczyniają się do odżywienia skóry.

Dzięki obecności zielonego chlorofilu i niebieskiej fikocyjaniny, spirulina działa antyoksydacyjnie i zwalcza wolne rodniki szkodliwe dla naszej skóry. Działa przeciwzapalnie, łagodząco, jest niezwykle delikatna i może być stosowana nawet do najbardziej wrażliwej skóry. Cenne właściwości łagodząco-antyoksydacyjne spiruliny w formie sproszkowanej potwierdziły badania naukowe.

To co wyróżnia spirulinę od innych surowców kosmetycznych to niespotykanie wysoka zawartość kwasu gamma-linolenowego (GLA), którego niedobór może powodować osłabienie bariery ochronnej skóry, suchość naskórka, łuszczenie, stany zapalne, zwiększoną skłonność do zaskórników i wyprysków oraz częste podrażnienie i zaczerwienienie skóry. Spirulina to również bogactwo witamin z grupy B, które wpływają korzystnie na cerę tłustą i skłonną do powstawania trądziku. Prócz witaminy B, w spirulinie możemy odnaleźć także witaminę A w postaci beta-karotenu o działaniu przeciwrodnikowym i odżywczym, witaminy E, K – o właściwościach przeciwstarzeniowych, antyoksydacyjnych i wzmacniających naczynka krwionośne.

Minerały (głównie żelaza, cynku, potasu, selenu, magnezu, wapnia, sodu i fosforu) to kolejne wyjątkowe składniki wchodzące w skład spiruliny. Wpływają korzystnie na procesy metaboliczne, usprawniające nawilżenie, gojenie i regenerację skóry.

Właściwości spiruliny

Spirulina jest algą stosowaną do pielęgnacji zarówno cery suchej, wrażliwej i dojrzałej. Ze względu na brak jodu typowego dla większości alg, który może powodować tworzenie wyprysków, jest odpowiednia również do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej.

Spirulina wykazuje szereg zbawiennych właściwości:

  • nawilża i wygładza skórę oraz zmniejsza suchość naskórka,
  • reguluje pracę gruczołów łojowych,
  • odbudowuje barierę lipidową skóry,
  • działa oczyszczająco,
  • regeneruje, odżywia i mineralizuje skórę,
  • poprawia krążenie w drobnych naczynkach krwionośnych,
  • działa łagodząco, przeciwzapalnie i kojąco,
  • ujędrnia i poprawia elastyczność skóry.

Zastosowanie spiruliny

Spirulina prócz swoich wyjątkowych właściwości kosmetycznych znajduje zastosowanie w medycynie oraz jako składnik diety. Pomaga w zwalczaniu chorób takich jak: miażdżyca czy cukrzyca i innych chorobach metabolicznych i układu krążenia.

Badania dowodzą, że spirulina może być pomocna w kontrolowaniu poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów. Ze względu na zawartość fikocyjaniny i fenyloalaniny spirulina obniża ciśnienie krwi oraz podwyższone stężenie glukozy po posiłku.

fot. suplement diety z dodatkiem spiruliny

Wysoka zawartość białka czyni ze spiruliny dobrą alternatywę dla białka pochodzenia zwierzęcego. Co ważne,  zawiera ona szerg minerałów, takich jak np. żelazo, które jest ważnym elementem w codziennej diecie dla osób borykających się z anemią.

Spirulina oczyszcza organizm, usuwając metale ciężkie. Ponadto przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej i stanowi jeden z częściej stosowanych suplementów diety w walce ze zbędnymi kilogramami. Algi takie jak spirulina z powodzeniem stosuje się również w profilaktyce chorób zakaźnych. Uważa się, że może wzmacniać odporność, poprzez zwiększenie aktywności immunologicznej komórek odpornościowych.

! Należy pamiętać, iż mimo, że spirulina jest bezpiecznym surowcem, może wywoływać reakcje alergiczne i inne niepożądane skutki. W kwestii diety przed jej zastosowaniem należy skonsultować się z lekarzem !

 

Żródła:

www.lekarzbezkolejkipl, www.biochemiaurody.com, www.akademiadietetyki.pl

 

Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.